Ga naar hoofdinhoud
Gratis verzendtool
Snel eigen verzendlabels aanmaken
Koppel jouw webshop met onze verzendsoftware
| Bekijk onze reviews!

Blog Rik Balder: Waar is de Brexit gebleven?

Waar is de Brexit gebleven?

De afgelopen dagen waren we vooral bezig met Corona, Trump en Biden , maar ook het vreselijke nieuws van de aanslagen in Wenen en in Frankrijk.

Maar we gaan toch echt per 1 januari 2021 over naar nieuwe regels en procedures voor het transport van en naar het Verenigd Koninkrijk. Er worden douaneprocedures ingevoerd, wat inhoudt dat je als verzender van de goederen verantwoordelijk bent voor douaneaangiftes, inklaring van goederen en het opmaken van douanedocumenten.

Voor een soepel transport is onder andere een correcte handelsfactuur nodig met alle juiste informatie. Naast de reguliere informatie die vaak op een factuur staat, dien je ook een aantal aanvullende gegevens te vermelden.

Een Brexit deal is nog ver weg en op 31 december treedt sowieso het no-deal scenario in werking. Het Verenigd Koninkrijk is dan voor de EU een ‘derde land’ zoals nu ook bijvoorbeeld Zwitserland en Noorwegen dat zijn.

Heb je de juiste maatregelen genomen?

Heb je een EORI-nummer? Zo nee vraag deze zo snel mogelijk aan. Ben je op de hoogte van douaneaangifte en opmaken van douanedocumenten? Zijn de gegevens op jullie facturen aangepast? Voor het opmaken van documenten moeten er namelijk een aantal aanvullende gegevens op de factuur staan.

Hoe maak je een export factuur op?

Hier vind je een overzicht van de gegevens die op de factuur moeten staan:

  • Het woord ‘Invoice’ of ‘Factuur’
  • Bedrijfsgegevens van de verkoper, inclusief het btw- of EORI-nummer
  • Bedrijfsgegevens van de koper, inclusief btw- of EORI-nummer
  • Bezorgadres
  • Factuurnummer en -datum
  • Referentie van de zending
  • Verpakkingseenheden en gewicht
  • Hoeveelheid en waarde
  • HS Code (zie https://tarief.douane.nl/arctictariff-public-web/#!/taric/nomenclature/sbn?sd=3-11-2020&d=I&cc=&l=nl&ql=nl&ea=false )
  • Country of Origin ( waar zijn de goederen geproduceerd)
  • Omschrijving van de goederen
  • Totale waarde van de zending in EUR en GBP incl. code van munteenheid en omrekenkoers
  • Incoterms (DAP, DDP of anders)

Als er nog vragen zijn kunnen jullie natuurlijk contact opnemen met het team van Boekuwzending.com op 0252-245480 of per mail op mail@boekuwzending.com

 Grote gevolgen

De keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten heeft volgens mij flinke gevolgen voor ondernemend Europa en het verzenden van pakketten en pallets. Vooral voor webwinkels die zaken doen in de UK of Britse shops die verkopen aan consumenten in de EU.

Het vertrekken van de Britten is een grote klap voor logistiek Nederland.

Salaris 20% minder

De gevolgen van de Brexit zijn al lang merkbaar,  een flinke koersdaling voor de pond en van aandelen van bedrijven die aan de UK verbonden zijn. Het salaris van mijn zwager die vloog voor Fedex en betaalt kreeg in ponden is met 20% gedaald in een paar dagen tijd. De dalende pond is rampzalig voor de Engelse retail. Deze krijgen te maken met fors stijgende inkoopkosten. Deze kosten moet je doorberekenen aan je klanten met dalende vraag tot gevolg of voor lief nemen met dalende winst tot gevolg. Beiden zijn dodelijk.

Blijft UK marktleider in E-commerce?

Wat gaan Europese en Britse webwinkels merken van het vertrek van de Britten? Britse media spreken over de rampzalige gevolgen die de Brexit heeft voor hun e-commerce markt. Meer dan 50 procent van de export van Britse online bedrijven gaat naar landen in de EU. Zal de UK marktleider blijven in de E-Commerce? Ik weet zeker van niet.

3 Gevolgen voor Nederlandse shops

Welke gevolgen heeft dit voor onze Nederlandse webwinkels. In een notendop:

1) Het wordt duurder om te versturen naar Britse consumenten dan naar klanten in andere EU-landen.

2) De nieuwe importregels tussen EU-landen en nieuwe grenscontroles zorgen voor vertraging van het leveren van online orders aan Britten.

3) Europese consumenten zullen minder snel geneigd zijn om online in de UK te winkelen.

500 trucks per dag naar de UK

Dagelijks rijden er ruim 500 Nederlandse vrachtauto’s naar Groot-Brittannië. Bijna de helft van de producten voor dit land bestaat uit landbouwproducten en levensmiddelen, zoals groente, fruit, vlees en eierproducten. Ruim een derde bestaat uit handelsgoederen en containers.

Absoluut geen Nexit

Ik had zelf ook nooit gedacht dat de Britten deze keuze zouden maken. Nu moeten we ons snel aanpassen en ervoor zorgen dat dit in Nederland nooit gaat gebeuren, zodat we kunnen blijven doen waar we goed in zijn: handel drijven!

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Groetjes,
Rik Balder

Back To Top
1