Ga naar hoofdinhoud
Gratis verzendtool
Snel eigen verzendlabels aanmaken
Koppel jouw webshop met onze verzendsoftware
| Bekijk onze reviews!

Nieuwe Europese BTW regels webshops

Nieuwe Europese BTW regels webshops

Op 1 juli 2021 zijn er enkele belangrijke wijzigingen ingegaan wat betreft Europese BTW-regels en tarieven. Dit heeft ook gevolgen voor fulfilment en webshops en wij willen er graag voor zorgen dat onze webshop klanten zo goed mogelijk zijn voorbereid

De belangrijkste wijzigingen zijn:

Nieuwe EU-btw-richtlijn e-fulfilment
Vanaf 1 juli 2021 zullen er nieuwe regels gelden voor Nederlandse webshops die in andere Europese landen hun producten verkopen. Voor degene die dat al doen is het woord drempelbedrag vast een bekende term. Dit drempelbedrag is, in de huidige situatie, in ieder land anders en zelf gereguleerd. Dat zal vanaf 1 juli niet meer zo zijn. In een poging de btw-heffing te vereenvoudigen en een ‘gelijk speelveld’ te creëren voor ondernemers binnen en buiten de EU, heeft de Europese Commissie een nieuwe BTW-richtlijn voor e-commerce ontwikkeld. Belangrijk hierin is dat deze richtlijn pas geldt voor ondernemers die met hun webshop een jaaromzet van minimaal €10.000,- behalen in andere EU-landen dan Nederland. Zit je nog onder dit bedrag, dan mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Dit is dan ook het nieuwe drempelbedrag voor de gehele EU.

Waar moet je op letten als webshop?
De verschillende drempelbedragen per afzonderlijk EU-land komen te vervallen en gaan over in één drempelbedrag van €10.000,-. Dat betekent, dat wanneer je voor meer dan €10.000,- aan totale verkopen in afzonderlijke EU-landen behaald, je het btw-tarief in rekening moet brengen van het EU-land waar je klant gevestigd is. Dit kan een heel gedoe zijn wanneer je in veel verschillende landen verkoopt en daardoor lokale BTW-aangifte moet doen voor ieder land waar je verkocht hebt.

Hier heeft de belastingdienst een oplossing voor: de Unieregeling. Hiervoor kun je jouw bedrijf aanmelden binnen het nieuwe éénloketsysteem, ook wel de One Stop Shop genoemd. In dit nieuwe portaal kan je als webshop ondernemer je aangifte doen wanneer je voor meer dan €10.000,- aan verkopen in EU-landen hebt gedaan. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je aanmelden voor de Unieregeling. Wanneer dat is gelukt heb je geen btw-registratie meer nodig in andere EU-landen en zorgt de belastingdienst ervoor dat jouw aangegeven BTW bij het juiste EU-land terecht komt.

Back To Top