Ga naar hoofdinhoud
Gratis verzendtool
Snel eigen verzendlabels aanmaken
Koppel jouw webshop met onze verzendsoftware
| Bekijk onze reviews!

Boekuwzending.com Palletvervoer

 

Zonder enige moeite verstuur je via BUZ al je pakketten, maar als de volumes en orders steeds groter worden is het wellicht efficiënter én goedkoper om zendingen op pallets te gaan versturen. Maar palletvervoer, hoe werkt dat en waar moet je precies rekening mee houden?

BUZ helpt je verder!

Volg deze 5 stappen en draai ook voor het palletvervoer je hand niet meer om.

 

1. Laad- en losgegevens

Het lijkt heel logisch, maar voor een goed verloop van de zending is de juiste info echt geen overbodige luxe. Net als bij pakketten zijn de adresgegevens natuurlijk het meest essentieel, maar bij palletvervoer is een contactpersoon (incl. contactgegevens) ook van belang. Een pallet lever je namelijk niet zo makkelijk bij de buren zoals je met een pakketje doet. Mocht er iets zijn, dan kan de chauffeur eventueel direct contact opnemen om dit te verhelpen.

Daarnaast is het altijd handig om waardevolle extra informatie over het laad-/losadres te vermelden. Is het bereikbaar met een grote trailer, of kan er beter een kleinere (bak)wagen ingezet worden. Ook niet iedere trailer beschikt over een klep om te laden en/of te lossen, dus ook de aanwezigheid van een heftruck dient bij de boeking opgegeven te worden.

 

2. Het soort goederen

Welke producten/goederen wil je gaan versturen? Bevat de zending gevaarlijke stoffen?

Dit is essentiële info voor het vervoer, dus geef dit allemaal zo compleet mogelijk door.Om alles op de juiste manier te vervoeren, is het van belang dat men wel weet wat er vervoert wordt. Bovendien kan er bij internationaal vervoer door de douane opgevraagd worden welke goederen er in de vrachtwagen liggen.

Geeft daarom altijd de correcte goederensoort door. Vermijd in ieder geval algemene termen zoals bijv. “general cargo” en “handelsgoederen”

 

3. Formaat en gewicht van de pallet(s)

Is het er slechts één, of bestaat de zending uit meerdere pallets? Welk formaat heeft/hebben de pallet(s)? Wat is het gewicht van de pallet(s)? Zomaar een paar vragen die van belang zijn bij het inplannen van de zendingen.

Om ritten zo efficiënt en duurzaam mogelijk in te plannen is belangrijk om het laadvermogen van vrachtwagens maximaal te benutten. Het doorgeven van de precieze afmetingen en het juiste gewicht van de zending is hierbij essentieel. Daarnaast spelen deze gegevens ook vaak een rol bij de afrekening van de zending. Wat betreft het gewicht wordt er meestal een verschil gemaakt tussen het bruto- en het nettogewicht. Het brutogewicht is het gewicht van de zending inclusief het gewicht van de pallet/drager. Het gewicht van enkel de lading is het nettogewicht. Is het niet duidelijk om welk gewicht wordt gevraagd? Geef dan het brutogewicht door. Het is voor een vervoerder namelijk erg belangrijk dat hij weet hoe zwaar de zending is, een grote trailer kan natuurlijk meer gewicht aan dan een kleine bakwagen.

Ook kan de (laad/los) klep van een wagen maar een maximaal gewicht aan. Dit is in veel gevallen max. 1000 kg. Aangezien niet alleen de pallet op de klep komt te staan, maar ook de pompwagen + chauffeur. Kan de pallet dan max. 750 kg zijn. Hogere gewichten zullen altijd met een heftruck in/uit de wagen geladen moeten worden.

Wat betreft de afmetingen is het belangrijk om zowel de lengte, breedte en hoogte van de zending door te geven. Kies altijd de afmetingen inclusief de pallet/drager.

Meest voorkomende (formaten) pallets:

  • Minipallet 80 x 60 cm
    Europallet 120 x 80 cm
    Blokpallet 120 x 100 cm

Afhankelijk van het type wagen wat ingezet wordt zijn er natuurlijk verschillen qua laadruimte. Over het algemeen raden we een maximale hoogte van 220 cm (incl. pallet) aan, is jouw pallet toch hoger? Dan zoeken we voor jou natuurlijk de best mogelijke optie, waarbij de hoogte van een vrachtwagen natuurlijk lijdend is.

Stapelbaar of niet stapelbaar

Wanneer een pallet de hoogte van de trailer niet helemaal benut, willen ze deze vaak gaan stapelen. Is dit bij jouw pallet niet mogelijk, omdat deze bijvoorbeeld aan de bovenkant niet vlak is of omdat er kwetsbare goederen op de pallet staan? Geef dan bij het boeken van het vervoer door dat de zending ‘niet stapelbaar’ is. De planning houdt de volledige hoogte van de trailer dan vrij. De zending wordt in dit geval meestal afgerekend op laadmeter. Dit is het vloeroppervlak dat de pallet inneemt.

Stapelbaar betekend niet alleen dat jouw pallet ergens opgezet mag worden, maar dat er ook een pallet op jouw pallet gezet mag worden.

Een pallet die gestapeld en bestapeld mag worden moet aan de volgende specificaties voldoen:

  • Vlakke bovenkant
    Maximaal 240 cm lang
    Maximaal 120 cm breed
    Maximaal 120 cm hoog
    Niet zwaarder dan 250 kg

 

4. Specifieke laad- en losdatum en/of tijd

Het kan voorkomen dat de goederen op een specifieke dag en/of tijd geladen of gelost moeten worden. Bijvoorbeeld bij beperkte ruimte in een loods of wanneer de ontvangers werken met slottijden. Vermeld dit bij het boeken van de zending. Meld je dit niet bij de boeking, dan kan het voorkomen dat de zending eerder of later geleverd wordt. Geef je het wel aan, dan wordt er alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat de zending op het juiste moment opgehaald of geleverd wordt. Let op; niet iedere service is geschikt voor een specifieke (fixed) losdatum, voor internationale zendingen kan je bijvoorbeeld nooit een specifieke losdatum boeken bij een economy service. Dit moet (afhankelijk van de doorlooptijd) minimaal op een express service.

Normaliter worden palletzendingen altijd de volgende werkdag opgehaald, je kan hierbij uitgaan van het volgende schema:

Dag A boeken, dag B afhalen, dag C (afhankelijk van de doorlooptijd) leveren.

Afhankelijk van de beschikbare ruimte, is het in sommige gevallen nog mogelijk om dezelfde dag te laden. Dit zal dan altijd op aanvraag gaan, neem hiervoor contact met ons op.

Standaard worden alle afhalingen en leveringen ingepland op werkdagen tussen 09:00 uur en 17:00 uur. Het is natuurlijk mogelijk om wenstijden aan te geven, hiervoor worden toeslagen gerekend. Hoe kleiner het tijdvak, hoe hoger de toeslag. 

5. Laad- of losreferentie

Een laad- of losreferentie is een identificatie van de zending voor het laad- en losadres. Vaak wordt deze aan de chauffeur gevraagd wanneer deze zich op het respectievelijke adres aanmeldt. Aan de hand van de beschrijving kan de zending makkelijk herkend en gevonden worden. Dit komt goed van pas als een zending bijvoorbeeld in een volle loods staat. De referentie kan een speciaal nummer zijn of gewoon een beschrijvende tekst, zolang het maar herkend wordt door de andere partij.

 

Commercial: Lieve opa & oma

Op pad met BUZ Mr. Valentijn

Klanten aan het woord – Cards Unlimited

Klanten aan het woord – Greenmotion

Klanten aan het woord – Livebetter

Klanten aan het woord – Wakestore

Boekuwzending.com The Package

BUZ Walkthrough met Rik Balder

Boekuwzending.com Trainingscentrum

Back To Top
1